maktoeb astrologie - els roosen
Het verschil tussen een sterrenbeeld en dierenriemteken
En het waarom iemand in het ene boekje een ander dierenriemteken heeft dan in het andere boekje
​
Ik hoor al eens een verwarring in de betekenissen van sterrenbeelden, -constellaties, dierenriemtekens en zodiactekens. Hierbij een poging om het verschil uit te leggen.
​
Sterrenbeelden = sterrenconstellaties
De sterren die je aan de hemel ziet, vormen -in groepjes-, sterrenconstellaties. Dit zijn de sterrenbeelden; o.a. de Grote & de Kleine Beer en misschien ken je ook Orion. Er zijn nog 12 zeer gekende sterrenbeelden, namelijk de Ram, de Stier, de Tweeling, enz... En dan heb je nog de Arend, de Dolfijn, de Raaf, de Slang, de Vos en zelfs de Kleine & de Grote Hond... Zo zijn er 88 officieel erkende sterrenbeelden.
​
​
​
Dierenriemtekens = zodiactekens
Vanuit de aarde kijken we naar de hemel en de zon, en zo lijkt het dat de zon rond de aarde draait. Deze ‘schijnbare’ baan van de zon om de aarde, 360°, noemt de ecliptica of de zonneweg. Het is ook de zodiac, die in 12 x 30° is verdeeld.
Wat vroeger belangrijker was dan de maanden, waren eigenlijk de seizoenen. Om de seizoenen te berekenen ging men kijken naar het tijdstip dat de zon loodrecht op de evenaar stond, dat is de equinox. Omdat de aarde een beetje gekanteld rond zijn eigen as draait, gebeurt dit 2x per jaar; bij de start van de lente en bij de start van de herfst.
Bij de eerste equinox van het jaar (zon dus loodrecht op evenaar) trok men een denkbeeldige lijn naar de hemel en op dat moment komt het sterrenbeeld Ram op in het oosten. Zodiacteken nummer 1 was geboren! Het begin van de lente is dus ook het begin van het zodiacteken 'Ram'.
De tweede equinox is de start van de herfst en de start van zodiacteken 'Weegschaal'.
De start van de zomer is wanneer de zon loodrecht op de kreeftskeerkring staat, de denkbeeldige lijn naar de hemel stond in het sterrenbeeld ... Kreeft.
Om de 30°, 12x een denkbeeldige lijn naar de hemel, en de 12 delen van de zodiac kregen telkens de naam van het sterrenbeeld dat toen aan de hemel stond.
Mijns inziens zijn ze niet echt creatief geweest door de zodiactekens dezelfde naam te geven als het sterrenbeeld.
Dus:
-
de namen van de sterrenbeelden waren er vóór de namen van de dierenriem
-
de sterrenbeelden hebben verschillende groottes, terwijl dierenriemtekens altijd 30° van de 360° zijn
-
sterrenbeelden verschuiven aan de hemel, terwijl dierenriemtekens altijd op dezelfde plaats blijven
Waarom iemand nu in het ene boekje een ander zodiacteken heeft dan in het andere boekje?
Is dit bij jou het geval? Laat me dat gerust even wat weten en ik zoek het juiste zodiacteken vrijblijvend voor je op.
Wanneer je het hebt over jouw horoscoop en je zegt: ik ben een ... 'kreeft' of 'scorpioen' of...; dan wil dat zeggen dat op het moment van je geboorte de zon ergens binnen die 30° van dat ene zodiacteken staat.
​
De lengte van een (siderisch) jaar is eigenlijk 365 dagen, 6 uur en 9 minuten lang. Het begin van elk zodiacteken verschilt dus elk jaar iets meer dan 6 uur. Om te voorkomen dat we blijven opschuiven, hebben we om de vier jaar een schrikkeldag om die 4 x 6 extra uren weer bij te trekken.
In de schoolboeken leren we gemakkelijkheidshalve dat de seizoenen op de 21e van die respectievelijke maand beginnen, maar wetenschappelijk is dat dus niet altijd correct. De horoscopen in de kranten of de boekjes hanteren ook allemaal verschillende data voor de periodes van de zodiactekens.
Wanneer je verjaart tussen de 19e en de 23e van de maand, kan je een verschillend zodiacteken hebben, afhankelijk van het boekje dat je leest.
Om te weten in welk zodiacteken de zon precies stond, moet je naar de stand van de zon in jouw geboortejaar gaan kijken.
​